Vi kender allesammen trangen til give hunden skældud, når den endnu engang har fået en fiks idé – og de fleste hundeejere kan nok ikke sige sig fri for at have råbt “Møghund!” mindst én gang.

skældud

At skælde sin hund ud er en dårlig idé. Dels fordi hunden ikke forstår det, dels fordi det faktisk sjældent nytter.

Når du skælder din hund ud og den ser skyldig ud, er det ikke fordi den føler skyld. Den reagerer udelukkende på dit kropssprog og stemmeføring. Og hvis den overhovedet føler noget, så er den nok snarere ked af det. For hunde vil allerhelst gøre os ejere glade.

Der er lavet flere studier omkring hunde og skyld – og de viser alle sammen, at hunden viser skyld uanset om den er skyldig eller ej, fordi de reagerer på ejerens opførsel.

Hundesprog og menneskesprog

Når hunde ikke forstår skældud er det fordi de har et helt andet sprog end os. Selvom de er blevet domesticeret igennem mange tusind år og de har tilpasset sig os mennesker, så kan de (stadig) ikke tale. De gør faktisk rigtig meget for at forstå os – og vil rigtig gerne! Eksempelvis når din hund lægger hovedet på skrå, når du taler til den, så prøver den virkelig at forstå alle de lyde, der kommer ud af dig.

De forstår ikke alle ordene (med mindre det er kommandoer, som du har lært den), men de aflæser dit tonefald, stemmeføring og kropssprog. Og så forstår de positiv respons – eller positiv træning, som det kaldes i daglig tale.

Skældud er ikke hundesprog

I modsætning til skældud, så forstår hunde når de bliver belønnet og får ros for at gøre noget. Det er det, der hænger fast inde i hovedet på dem.

Din hund forstår ikke din lange forklaring om hvorfor det er dumt at tygge i skoene, men den forstår at den bliver belønnet for ikke at gøre det – eller gøre noget andet.

Det er også derfor skælud eksempelvis ikke hjælper, når hunden gør: Så tror den faktisk at du gør sammen med den, og bliver kun bekræftet i, at den gør det rigtige. 

Du må godt sige nej

At træne med positive metoder er ikke det samme som at man ikke må sige nej. Men dit nej skal altid være sammen med at du tilbyder din hund et alternativ til det, den ikke må – og så naturligvis ros for at den afholder sig fra det forbudte og gør det, som du beder den om.

For hvis et nej står alene, så forstår din hund det ikke.

3-sekunders reglen

Og så husk, at hunde er lidt som guldfisk, når det kommer til hukommelse: Du har tre sekunder til at belønne for korrekt adfærd – eller skælde ud. På den positive måde!