Skånekost er noget, som alle hundeejere på et eller andet tidspunkt kommer til at stifte bekendtskab med. Her er alt, du skal vide om det.

skånekost

Det er helt normalt at hunde har dårlig mave eller kaster op en gang imellem – og i de milde tilfælde, kan skånekost fikse en dårlig mave. Alle hunde kan få maveproblemer, som viser sig i form af diarré eller opkastning. Oftest er det forårsaget af, at de har spist noget, de ikke kan tåle, som de eksempelvis finder på turen.

Hvornår er dårlig mave dyrlægekrævende?

Hvis hunden ellers er glad og frisk, og spiser og drikker, bør du se tiden an og forsøge at kurere det med skånekost.

Hvis hunden får feber, ikke vil spise i længere tid eller får blod i afføringen, skal du søge dyrlæge. Ligesom hvis det er tilbagevendende og ikke et enkeltstående tilfælde.

Unghunde skal tidligere i behandling end andre, da de ikke har de samme depoter med væske og næring som voksne hunde.

Hvis du er i tvivl, skal du altid ringe til din dyrlæge.

Skal hunden fastes inden den får skånekost?

Hunden har bedst af at få små portioner skånekost, for at holde tarmene lidt i gang, da det kan være hårdt for den at starte hårdt op på tom mave.

I visse tilfælde, hvis hunden bliver ved med at kaste op eller have diarré, kan det give god mening at faste den i et halvt til helt døgn, for at give maven lidt ro.

Undgå dårlige hundemaver i julen: Læs her hvad hunden ikke kan tåle

Hvad skal skånekost indeholde?

Skånekost skal have høj fordøjelighed, for at sikre at din hund får energi. Det skal have et lavt indhold af fedt og letfordøjeligt protein. Den klassiske skånekost med ris og kylling indeholder ikke mange mineraler og vitaminer. Derfor er det godt at supplere med mælkesyrebakterieblandinger, som kan indeholde disse og også hjælper med at stabilisere tarmfloraen. Alternativt kan man anvende det skånekost, som kan købes hos dyrlægen, da det er tilsat vitaminer og mineraler – eksempelvis kan man supplere det til den hjemmelavede skånekost.

Hvor meget skånekost skal hunden have?

Skånekost skal helst gives i små portioner fordelt over dagen. Som grundregel skal hunden have den mængde foder, som den plejer at få. Men man kan ikke sætte lighedstegn mellem gram i tørfoder og skånekost, da det også kommer an på hvad det indeholder. Derfor må man selv sjusse sig frem til hvor meget hunden skal have, og vurdere ud fra hundens velbefindende og om den virker sulten eller mæt. Hvis den virker meget sulten, så sæt mængden op – dog er det vigtigste at det gives i små portioner fordelt over dagen.

Hvor længe skal jeg give skånekost?

Hunden skal gerne få normal afføring efter et par dage på skånekost. Efter 1-2 dage med normal afføring, kan man langsomt skifte over til det normale foder. Foderskiftet skal helst ske over tre dage, hvor man gradvist blander mere og mere foder i skånekosten. I starten kan man med fordel bløde tørfoderet lidt op.

Hvilken slags skånekost kan jeg give?

Du kan vælge at købe noget færdiglavet hos dyrlægen, men du kan også lave det selv. Skånekost skal bestå af ⅓ kød , ⅔ ris eller havregrød. Skånekost kan bestå af eksempelvis:

  • Kogt magert kød, som eksempelvis kylling eller kalkun – eller lys fisk.
  • Torskerogn
  • Hytteost (kan erstatte kogt kød og fisk, da det indeholder letfordøjeligt protein).
  • Udkogte ris eller tynd havregrød kogt længe

Bliv klogere på foder og fodring her