Du har sikkert hørt det mange gange, at hvalpe ikke må gå trapper. Men ved du også hvorfor?

hvalpe trapper

Når en hvalp ikke er færdigudvokset, har den endnu ikke den rette muskulatur – og derfor er risikoen større for at den vokser forkert, hvis den går skævt på trapper.

Ingen hvalpe bør gå på trapper

Det er ikke kun få racer, der ikke bør gå på trapper, når de er hvalpe. Det gælder ALLE størrelser og racer – men dog er det værst for større racer, da de i forvejen kan være disponeret for dysplasi i hofter og albuer. Derudover har de små racer sværere ved det, grundet deres størrelse.

Hvis man ser på hunden opbygning, har den ikke et kraveben. Hele hundens skulderparti sidder derfor kun fast ved hjælp af muskulaturen omkring skulderen. Og når hvalpen går op af trapper får den alt vægt på bagparten, og når den går ned, får den alt vægten på forparten. Det er hårdt for både skulder, hofte og albuer, som i hvalpens vækstperiode ikke er vokset helt sammen, og derfor er mere skrøbelige.

Hvalpens faser: Fra hvalp til voksen hund

Hvornår må hunden gå på trapper?

Det er mest optimalt at vente med at lade hunden gå på trapper, den er helt udvokset. Men har man store racer, vil det på et tidspunkt være et spørgsmål om at man ikke længere kan bære dem.

Når man beslutter sig for at lære hvalpen at gå på trapper, er det vigtigt at man går langsomt fremad. Altså tager et par trin ad gangen. Vi mennesker starter jo heller ikke med at løbe et maraton uden at have trænet først. For det ér hårdt for hvalpe at gå på trapper.

Hvalpetænder: Derfor bider din hvalp i alt

Risiko for dysplasi

Hvis hvalpe går på trapper, har de større risiko for at udvikle dysplasi, som er en lidelse, hvor ledet er ustabilt. Det kan skyldtes flere forskellige faktorer som f.eks. hundens størrelse og race, væksthastigheden, foder sammensætning, uhensigtsmæssig træning og fysisk aktivitet (herunder trapper). Endvidere er kan der både være genetiske og miljømæssige faktorer, der sætter hunden i risiko for at udvikle dysplasi.