At vælge den rigtige hundetræner kan være et større arbejde. Men det er dét værd for din hund, at du undersøger det nærmere, og ikke bare tager den første den bedste.

hundetræner

Hundetræner og Adfærdsbehandler er ikke beskyttede titler. Derfor er der mange, der bryster sig af titlerne uden at de nødvendigvis kan det, de praler af. En af de vigtige ting, du skal se efter, er om din hundetræner bruger positive træningsmetoder. For det er videnskabeligt bevist at disse metoder er dem, der virker.

Læs artiklen adfærdsbehandler Betina Sabinskys artikel om, hvorfor alle hundeejere bør gå til hundetræning

Hvad er forskellen på hundetræner og en adfærdsbehandler

Groft sagt er en hundetræner er uddannet til at lære hunde basale færdigheder, som eksempelvis lydighedstræning. En adfærdsbehandler er uddannet til at tage sig af adfærdsmæssige problematikker som eksempelvis alene hjemme problemer, aggressioner osv.

Hundetræneruddannelser varierer meget i længde, hvor en adfærdsuddannelse tager længere tid. De fleste adfærdsbehandlere er også uddannede hundetrænere.

Skal man vælge hundetræner eller adfærdsbehandler?

Det kommer helt an på din hunds behov om der er brug for en hundetræner eller en adfærdsbehandler. En ny, lille hvalp har sjældent adfærdsproblemer, og det den skal lære er at gebærde sig i verden. Derfor er hvalpekurser hos hundetrænere for det meste fint dækkende til det behov. Men i takt med at din hvalp vokser og bliver voksen, så kan jeres hverdag hurtigt blive udfordret. Hvis din hundetræner ikke ved meget om adfærd, så kan du hurtigt få forkerte råd, som kan gøre mere skade end gavn.

På den anden side er mange nye hundetrænere i dag også obs på, at hundetræning og adfærd hænger sammen, hvilket man kan se på det skift der er sket med træning af positive træningsmetoder, som bliver mere og mere udbredt.

Sådan vælger du den rigtige træningsmetode fra start

Hvad skal du holde dig fra

Hvis nogen lover at løse dine problemer nemt og hurtigt, så kan du være sikker på, at det ikke løser problemerne. Ikke dermed sagt at din hunds adfærdsproblemer ikke kan løses – men hunde er væsner og ikke biler, der bare kan repareres. Derfor er adfærdstræning og -behandling ikke et quick fix. Det handler om at ændre adfærd – og noget adfærd er sværere at ændre end andet.

Du er din hunds advokat, og derfor skal du aldrig lade andre overbevise dig om, at de kan “fixe” din hund – og specielt ikke, hvis din hunds grænser bliver overtrådt. Uanset hvilket problem du måtte have, så er det altid dig, der kender din hund bedst.

Hvad skal du se efter

Der er ikke nogen facitliste til at vælge den rigtige hundetræner eller adfærdsbehandler. Det du altid bør se efter, er om den pågældende hundetræner/adfærdsbehandler bruger positive træningsmetoder og generelt er opdateret på området.

Det er altid en god idé at spørge andre hundeejere i området om hvem de kan anbefale – men hvad der virker for én, virker måske ikke for dig. Så det vigtigste er, at du følger din egen mavefornemmelse.

Hundetræning er for både for dig og din hund

Du skal have det godt med din hundetræner/adfærdsbehandler og stole på vedkommende. For når du har det godt med din hundetræner og stoler på vedkommende, så har din hund det også godt. Træning skal være en positiv oplevelse for både dig og din hund.