Hunde har deres eget sprog, som de hver dag prøver at kommunikere med – og du kan sagtens “tale” med.

hundesprog

Hunde har levet med os mennesker i 15.000 år, og de forstår os ofte bedre end vi tror. Når de kommunikerer bruger de dæmpende signaler, men du kan godt være med, selvom dit modersmål ikke er hund’sk.

Hunde kan ikke lide at blive krammet

Rigtig mange af de ting vi mennesker gør, er ikke godt hundesprog – eksempelvis at kramme. Selvom din hund måske vil acceptere at du krammer den, fordi den er tålmodig og gerne vil have din kærlighed, så er faktisk truende adfærd for en hund, fordi du bøjer dig ind over den og holder den fast. Men du kan kommunikere og vise din hund kærlighed på mange andre måder:

Sov sammen

Hunde er flokdyr og opholder og sover helst sammen med flokken. Derfor er det en kærlighedsgestus og en måde at vise din hund, at den er en del af flokken, hvis den får lov til at sove med dig.
Din hund vil allerhelst sove sammen med dig om natten – men da mange ikke ønsker hund i sengen, kan det også gøres ved at tage en god lur sammen på sofaen.

Tal med din hund

Selvom I ikke taler samme sprog, så vil din hund rigtig gerne tales til – og den vil gerne lytte og prøve at forstå. For når du taler til din hund, selvom det bare er at snakke om vejr og vind, så er det også en måde at inkludere den i flokken.

Hvalpeejer? Sådan lærer du din hvalp at tale ordentligt

Træn og lær din hund kommandoer

Hunde har alle dage været arbejdende, så selvom du ikke lige har en flok får der skal hyrdes eller går på jagt eller skal have gennemsøgt huset for bomber eller narko, så kan du sagtens give din hund et job.
Hunde vil gerne arbejde og derfor skal du træne med din hund – både så den bliver stimuleret mentalt, men også ved at lære den forskellige ting og lære den kommandoer, kan I kommunikere bedre.

Læn jer op ad hinanden

Måske har du lagt mærke til at din hund læner sig op ad dig? Det er en kærlighedserklæring – og du kan gøre det samme med din hund, når I sidder sammen (uden selvfølgelig at læne sig hårdt op af den, så den føler sig fanget). Så når din hund læner sig op ad dine ben, når du eksempelvis står i køkkenet, så er det ikke for at være irriterende, men blot hundens form for at give kærlige kram.

Se din hund dybt i øjnene

Flere studier har vist, at når hunde kigger på os og vi gengælder blikket, så udløser det lykkehormonet oxytocin i hjernen både hos hund og mennesker. Det er faktisk at siddestille med et kram med øjnene – og det er derfor din hund nogle gange kigger næsten forelsket på dig. Ved at gengælde det krammer du din hund på dens eget sprog.
OBS! Øjenkontakt med hunde kan være tricky, da det også kan være truende adfærd for dem, hvis man stirrer for hårdt med meget åbne øjne.

Leg med din hund

Hunde elsker at lege – og ikke bare for legens skyld. Det er en måde for dem at kommunikere på, når de leger sammen, og at inkludere til fællesskabet. Så når din hund kommer med sit legetøj til dig, er det også fordi den gerne vil lave noget sammen med dig. I stedet for altid at lege med den på din måde, så leg med den på dens præmisser: På den måde viser du, at du gerne vil et fællesskab med den.

Gå lange ture sammen

Selvom du måske ikke er klar over det, så bestemmer du alt i dens liv; hvornår den skal spise, tisse og gå tur. Derfor skal turene også være gode, fordi det er der, hvor din hund får lov til at opleve verden – og den vil allerhelst opleve den sammen med dig, fordi du er dens bedste makker.

Læs her hvordan du går den gode tur med din hund.

Beløn den: Giv den godbidder og legetøj

Hunde ved ikke, når de gør noget forkert – men de forstår, hvis de gør noget rigtigt og bliver rost og belønnet for dette. Det er også det, der kaldes positiv træning.
Belønning kan være både legetøj og godbidder – og du kan finde alle former for gode belønninger her.