Hunde bruger også lyd, når de kommunikerer. Derfor skal du ikke nødvendigvis anse det som dårlige opdragelse, hvis din hund gør og “snakker”.

hundens lydsprog

Hundes lydsprog er mere nuanceret end bare at gø, når der er fare på færde. De kan også pibe, knurre og hyle – og alt sammen i forskellige tonelejer, der betyder forskellige ting. Fordi hunden bruger sine lyde til at kommunikere med, så lærer du den også mere end du lige tror, alt efter hvordan du reagerer.

At gø kan betyde mange ting

Hundens lyde afhænger meget af hvilken race den er. Mange små hunde er meget gøende, fordi de er blevet avlet til at reagere på den mindste lille ting.

Men mange hunde gør også, når de leger. Det er et andet gøen end når den advarer dig. I leg er det en invitation og opmuntring til leg – og på samme måde kan du måske opleve at din hund gør af dig, når den for 117. gang har lagt et legetøj foran dig, som du bliver ved at ignorere.

Hunde bjæffer også, hvilket mange måske i første omgang tror er at gø. Men når de bjæffer, som er et mindre advarende gø, så bruger de det til at informere dig om at der skal ske noget. Eksempelvis hvis en hund står udenfor døren og vil ind, så vil den først give et enkelt bjæf. Hvis ikke vi hører dette, vil den prøve med to osv.

Hundesprog: Taler du hund’sk?

Fælles for alle hunde er, at de bruger deres gøen til at advare os mennesker om at der er fare på færde. Det er ofte lyde, som de ikke forstår eller kan se, som eksempelvis folk der går i opgangen. Når din hund gør af ting, som du måske synes er dumt, så tænk på, at hunden opfatter verden anderledes. At den ikke gør det for at irritere dig, men for at advare dig. Dette er ikke ensbetydende med at den bare skal have lov at gø – men det kræver, at du skal lære din hund lydene at kende, så den ikke gør af din nabo, der skovler sne. Når din nabo skovler sne, så gå ud med din hund og vis den lyden, så den på den måde kan blive mere fortrolig med den.

Uanset hvad din hund gør af, og du gerne vil lære den at stoppe, så skal du aldrig råbe af den. Hvis du råber, så opfatter hunden det som om at I gør sammen. Derfor skal du altid tale i et roligt stemmeleje, når du vil have din hund til at stoppe med at gø.

Når hunden knurrer

Når hunden knurrer er det et advarselssignal om, at dens grænser er blevet overtrådt. Inden den knurrer har den givet en række af andre signaler – derfor er knurren et af de sidste signaler den sender, når den har fået nok. Eksempelvis hvis du vil tage dens kødben.

Knurren er altså i sig selv ikke et tegn på at hunden er aggressiv, men et ganske normalt signal i hundens kommunikation. Derfor handler det i lige så høj grad om at vi skal lære at læse hundens signaler, så vi ikke ender med at sætte hunden i en presset situation.

Hundesprog: Lær at “tale” med din hund

Når hunden hyler

Når hunde hyler, kalder de på flokken. Lige så irriterende det kan være, at din hund hyler, når den er alene hjemme, så er det altså fordi den kalder på dig.

Hvis du oplever at din hund hyler, når den hører en udrykning, så er det fordi lige præcis de toner sætter gang i et urinstinkt, der stammer helt tilbage fra dens forfædre ulvene, som hylede for at få styr på flokken. Så når din hund svarer på sirenen, fortæller den resten af flokken hvor den er, så den er en del af selskabet.

Hunde hyler også, hvis de er kommet til skade. Det er på samme måde, som når vi græder. Det er deres måde at fortælle omverdenen at de er kommet til skade.

Når hunden piver

Hunde der piver søger opmærksomhed. Det kan være alt lige fra at den er utryg til at den er stresset – til at den bare vil have resten af din aftensmad. Selvfølgelig skal din hund ikke stå og pive, bare fordi den vil have din aftensmad – men omvendt skal den have lov til at vise, at den er bange eller utryg. Derfor er piveri en meget individuel kommunikation hos hunde.

Men ligesom med alt andet, så lærer du din hund mere end du tror. For hvis du reagerer på piveriet, så lærer den, at det kan betale sig. Derfor skal du være opmærksom på, hvornår det er helt i orden at pive og hvornår det ikke er – og hvordan du reagerer på det.