Når vi kommer hjem med vores nye familiemedlem, kaster vi den ofte lidt for voldsomt ud i dens nye verden med lange ture og flere timers leg – som den faktisk ikke har brug for.

hvalp motion

Ofte tænker man at hvalpen skal køres træt, så den ikke er så energisk i hjemmet. Men det giver faktisk den modsatte effekt at gå for lange ture.

Overstimulering og stress

Når hvalpen efter en lang tur ikke falder til ro, kan vi sammenligne det med et barn, der drøner rundt, når de ikke har fået nok søvn, eller har haft oplevet lidt for meget. Begge dele er overstimulering og stress – og det skal jo ud på en eller anden måde.

For hvalpe er det jo en helt ny verden med overvældende mange indtryk. Derfor kan den, ligesom et barn, nemt få for mange indtryk på én gang. Og det stresser den.

Selvfølgelig sker der ikke noget ved, at der er et par enkelte hektiske dage af og til – men hvis det altid er hverdagen, kan stressen blive kronisk og være svær at komme af med igen.

For meget motion skader også fysikken

Det er også skadeligt for hvalpens muskler og led at gå for lange ture, når de er i voksealderen. Led og knogler er ikke færdigudviklet før de er omkring et år (det kan variere alt efter race), og det er faktisk minimalt, hvad en hvalp har af muskulatur. Hvalpes muskler udvikles stille og roligt over tid i takt med den vokser, og derfor er det vigtigt ikke at overbelaste dem – eller belaste dem forkert eller for meget.

Tommelfingerregel til gåture med snor

  • Hvalpe under 3 måneder skal ikke på tur. De skal kun luftes et trygt og roligt sted. Dette gør også renlighedstræningen nemmere, da de ikke bliver distraheret hele tiden.
  • Hvalpe på 3 måneder skal gå cirka 10-15 minutter i snor om dagen.
  • Fra 3 måneder og op kan man lægge 5 minutter til pr. måned.
  • En voksen hund bør ikke gå i snor mere end 45-60 minutter om dagen. Bemærk at disse regler gælder ture i snor. Dette skyldes at når en hund går i snor går den i vores tempo og meget ligeud hele tiden. Hvis du lægger mærke til din hund, når den løber frit, så skifter den ofte både retninger og tempo.

Når du lufter din hvalp er det mest optimalt at gå langsomt, da den har bedst af at gå i skridt. I denne gangart belaster den sin krop mindst muligt og har god tid til at gå og snuse og bearbejde alle de nye indtryk.

Har hvalpen stadig for meget energi?

Hvis din hvalp stadig har for meget energi og den har svært ved at falde til ro, så prøv i en periode at gå kortere ture. Det giver den færre ting at forholde sig til og bruge tid på at bearbejde, når den kommer hjem.

Samtidig er det generelt vigtigt at lære hvalpen at slappe af, så den ved, at der ikke hele tiden skal ske noget. Dette gøres bedst ved at sættes sig stille og roligt ned, uden at give hvalpen opmærksomhed. De fleste hvalpe vil efter kort tid, lægge sig ned. Øvelsen gentages alle steder man kan komme til det. Hjemme, ved venner, i parken, på cafe etc.